.

Nyaste inläggen

Altanskurning med Linoljesåpa

Altanskurning med LinoljesåpaINNAN DU BÖRJAR 

Nylagd trall - Har du nylagt trädäck/trappa med tryckt virke kan du vänta en säsong innan du skurar. 

Väder – Undvik att skura i gassande solsken då träet torkar mycket fort och såpan inte hinner dra in ordentligt. En molnig dag eller en svalare eftermiddag är perfekt och sen låta det dra över natten. 

Viktigt – Lägg aldrig såpa direkt på torrt trä, då kan det bli fettfläckar som inte går att skura bort, gäller även utspädd såpa. Blöt först ner hela trallen med KALLT vatten och se sedan till att varje bräda du jobbar med är blöt innan du lägger på såpa/såpvatten. 

Åtgång - Åtgång är svårt att beräkna då det beror på material, skick på underlaget och eventuella tidigare behandlingar men ca 1 liter per 25 kvm är ett riktmärke. Väljer du att spä ut såpan är ca 1 liter till 10 liter vatten lagom. 

Sliten, torr eller nyslipad trall - Säkrast resultat fås om du skurar med koncentrerad såpa. Använd en pump på flaska eller dunk för att lägga ut såpan eller häll en smal sträng på ett par blöta brädor i taget och skura. Särskilt om du har mycket sliten, torr eller nyslipad trall är detta att föredra.  

Känns ytan kladdig? - Det är svårt att överdosera såpa och trallen blir inte hal efteråt. Är träet mättat och ytan känns lite kladdig även efter att det torkat kan du försiktigt skölja av överflödet med en vattenslang. 

Vintersäkra - Upprepa samma procedur inför vintern och tvätta med fördel trallen med lite såpa innan såpskurning så att det är fritt från smuts. Skölj inte bort såpan efter skurningen, den ligger kvar och ger ett gott skydd under vintern. 

Underhåll - Skurar du två gånger om året brukar det bli lättare för varje gång och gå åt mindre såpa, beroende på utsatthet och väder. Resultatet blir en ljus och fräsch trall utan sprickor eller stickor och som är mjuk och skön att gå på. 

Sten eller betong? - Har du en stanlagd uteplats eller en gjuten kan du göra på exakt samma sätt. Sten och betong kan torka ut och riskera att spricka om de är utsatta för mycket sol och väder. En rejäl såpskurning håller dem mättade och rena och även här blir ytan mindre benägen att dra åt sig av spill från grill och drinkar. 

 

Steg-för-steg 

  1. Städa av trallen vid behov innan skurning. 

  2. Blöt hela trallen med kallt vatten. 

  3. Lägg ut såpa och skura några brädor i taget, se till att de alltid är blöta. 

  4. Låt torka och skölj försiktigt av ifall ytan fortfarande känns kladdig.