.

Nyaste inläggen

Behandla bänkskiva i trä

Behandla bänkskiva i trä



Behandla bänkskivor i trä med med linolja och linoljevax från Källans Naturprodukter


En ny bänkskiva i trä som ska sitta i köket måste på ett eller annat sätt behandlas för att stå emot fukt, fläckar och kladd. Här går vi igenom hur du kan få vackra och hållbara bänkar med naturliga produkter.

Börja först med att bestämma dig för hur du vill att dina skivor ska se ut. Vill du ha dem i naturlig kulör eller kanske pigmentera dem för att få ett brunare, rödare eller lite mörkare utseende. Utgå från vad som bäst passar ihop med annan inredning och kulör på t ex skåpluckor. Vill du inte pigmentera kan du hoppa direkt till avsnittet om inoljning.

Källans Linoljevax



Du behöver:

Bänkskiva i trä
Slippapper grovlek 120
Rå kallpressad linolja
Pensel
Luddfria trasor eller ett gammalt påslakan som du river i bitar
Källans Linoljevax
Våtslippapper, grovlek 400, 800, 1200 och slipkloss
Eventuellt pigmentpulver eller konstnärsfärg på tub



Pigmentera

Vill du pigmentera gör du det enklast vid inoljningen för att få ett jämnt resultat. Du hittar burkar med pigment i de flesta färgbutiker men det kan vara lite knepigt att blanda och verkligen lösa ut pigmentet i oljan och det tar lite tid. Ett tips då är att istället köpa linoljebaserade konstnärsfärger på tub där du har en färdig pasta att blanda ut med linoljan.
I slutet av det här tipset finns en genomgång om hur du kan blanda pulverpigment med linolja.

Blanda pigmenterad olja

Ta din färgpasta och kläm ut ett par centimeter i en burk, fyll på med linolja och blanda ut pastan ordentligt. Prova dig fram till det resultat du önskar genom att stryka oljan på en provbit. En liter linolja räcker till många meter, beroende på träslag, men se till att du har gott om pigmenterad olja, det kan vara knepigt att få till samma kulör om det tar slut.


Linolja

Slipa av hela skivan lite lätt med ett vanligt slippapper, grovlek 120, för att rugga upp ytan så drar den bättre åt sig oljan. Pensla sedan på i flera omgångar tills du ser att träet inte drar in mer. Det kan ta nån dag eller två beroende på hur fort träet drar åt sig oljan. Glöm inte att behandla undersidan också men där räcker det med opigmenterad linolja. Torka av överflödig olja när skivan är mättad och låt torka en dag eller två.


Slipa av hela skivan lite lätt, korn 120

Vaxa

När oljan torkat plockar du fram vaxet, trasorna, våtslippapper och slipkloss. Det går åt en del slippapper då de klibbar igen så se till att köpa en bunt av varje grovlek. Biltema har väldigt prisvärda papper i lite större paket och varje ark kan man dela på fyra, då passar det perfekt till en slipkloss.

Slipa och vaxa
Linoljevax, våtslippapper i grovlek 400, 800, 1200 och slipkloss


Stryk på linoljevax i ett tunt lager med en av trasorna och stryk ut det ordentligt över hela ytan. Ta nu våtslippapper 400 och börja slipa in vaxet i fiberriktningen tills det är torrt. Det kommer fortfarande att vara lite klibbigt men det ska inte gå att smeta runt eller blänka. Man märker efterhand hur mycket som behöver gnuggas för att det ska sätta sig.

Stryk på linoljevax i ett tunt lager
Gnugga in vax, med eller utan pigment

Våtslippapper 400 och slipa in vaxet
Våtslipa med finare och finare kornstorlek


Låt skivan torka över natten eller några dagar om du har tid till det, innan du torkar av överflödet med en torr trasa och vaxar nästa lager med grovlek 800. Det ska helst torka i rumstemperatur, har du en lös skiva i en sval källare kan det ta väldigt lång tid. Efter de två första lagren behöver det få torka lite mer ordentligt innan det sista lagret med grovlek 1200. Putsa av en sista gång och njut av dina vackra bänkskivor.

Njut av resultatet
Ekskiva våtslipad i tre steg med linoljevax

Var försiktig med att få vatten eller kladd på bänkskivan under de första en till två veckorna så att vaxet får torka ordentligt och hårdna. Sen har du fina och hållbara bänkar som är lätta att underhålla.

Underhåll

Om du underhåller bänkarna genom att polara in ett lager vax nån gång om året kommer de att hålla sig fina och ge ett bra skydd. Ju mer du bygger upp lager med linoljevax ju bättre skydd får du och underhållet blir lättare.

Märker du att skivan är lite matt på vissa ställen där vaxet skavts bort kan du bara stryka på rent vax med en trasa och polera det torrt. Känns det mer slitet än så stryker du vax på hela bänken och kör en omgång med våtslippapper 1200. Du kan också blanda lite pigment direkt i vaxet, smält vaxet försiktigt några sekunder i taget i micron innan du blandar, lägg på vid underhåll om du tycker det är lite slitet eller vill ha mer lyster i kulören.

TIPS: Samma procedur fungerar utmärkt på bland annat skärbrädor i trä.



Blanda egen pigmentpasta

Börja med att göra en pastaliknande konsistens av lite linolja och färgpigmentet i en skål. (hör med din färghandlare om de har färg- eller torrpigment, annars finns det på nätet)
Låt stå över natten, eller minst några timmar så pigmentet hinner dra åt sig linoljan ordentligt. (en elektrisk visp skyndar på processen om det handlar om stora mängder). Pastan ska vara jämn och utan klumpar.
Om pigmentpastan är för tjock så späder du lite i taget med linolja tills den känns bra och du får den kulör du vill ha när du testar på en provbit. Blir kulören alldeles för mörk eller täckande så späd mer.

Avfall

Kallpressad rå linolja självantänder inte, inte heller linoljevaxet. OBS se dock till att använda trasor kastas och inte ligger i ett soligt fönster där de kan oxidera, då börjar oljan likna kokt linolja, det är den som kan riskera att självantända.



© Källans Naturprodukter AB