.

Nyaste inläggen

Klädtvätt & fläckborttagning med Källans linoljesåpa

Klädtvätt & fläckborttagning med Källans linoljesåpa


Klädtvätt & Fläckborttagning

Linoljesåpa är ett mångsidigt rengöringsmedel som kan användas för att ta bort fläckar, tvätta för hand och även i tvättmaskinen. Det är den feta konsistensen som gör linoljesåpan så effektiv på att lösa upp och ta bort fläckar. Vi har testat och lyckats ta bort svåra fläckar som vin på linnedukar, blod på finblusar och räddat en gammal mockajacka från att hamna på tippen. Även svåra fläckar som dragkroksmärken på byxorna från bilen eller sot kan enkelt tas bort med linoljesåpa och vatten. De kanske inte ens behöver läggas i tvätten efter en enkel punktinsats.


Klädtvätt

Tvätta i maskin

2-3 msk såpa till en 6-7 kg maskin i tvättmedelsfacket. Klarar galant 60-graderstvätt och vi har även fått fint resultat i 90 grader. Dock bör du vara lite försiktig vid 90 grader då såpan kan flocka/skära sig om det blir för varmt och det varierar mellan olika maskiner. Gör gärna ett test med något du inte är rädd om.

Såpan är låglöddrande och skummar inte i maskinen och tvätten blir ren och mjuk.
Doften Havsbris gör sig extra bra till tvätt om man vill ha en mild och frisk doft av nytvättat.
För enkel dosering kan du använda pumpen från våra 5-litersdunkar, med ca 30 ml per pumpslag så är 1-2 pumpar lagom.Vittvätt

Linoljesåpa är ett utmärkt val för att tvätta dina vita plagg, och det går lika bra att använda som vanlig tvättmedel. För att få en extra boost av vithet, tillsätt 1 msk bikarbonat i tvättmedelsfacket tillsammans med såpan. Kör sedan maskinen som vanligt. Det är ingen dunderkur på redan gulnade lakan men med det här lilla knepet kan du hålla dina vita plagg vitare längre.


Ull och siden

Handtvätt är det bästa alternativet för att ta hand om dina ull- och sidenkläder, men om du väljer att tvätta i maskin, använd ull-/sidenprogrammet.
Använd max med ½ msk såpa till full maskin för att inte skada ullens vattenavvisande egenskaper.

Trasmatta

Trasmattor

Du kan tvätta dina mattor på många olika sätt, oavsett om det är i duschen, badkaret, ute på gården eller i sjön. Börja med att blöta ner mattan, applicera sedan ½-1 dl Källans Linoljesåpa och kliv omkring på den för att massera in såpan ordentligt. Vänd på mattan några gånger för att säkerställa att alla områden är rengjorda. Skölj sedan noga tills vattnet är helt rent. Den här metoden är ett effektivt och skonsamt sätt att rengöra dina mattor.

Äldre, urtvättade och enfärgade trasmattor går utmärkt att köra i maskinen med ca ½ dl såpa.


Fläckborttagning

Fettfläckar

Fukta med kallt vatten och gnid in lite koncentrerad såpa på fläcken, låt ligga några minuter, tvätta sedan som vanligt i maskin. Du kan även välja att ordentligt tvätta ur fläcken innan du tvättar i maskinen för att säkert får bort allt. Den här metod är effektiv på fläckar av gräs, blod, sot eller olja och fungerar även på svårtillgängliga områden som skjortkragar och manschetter.


Rödvin

Har du råkat spilla vin på en vit bomullsduk eller blus, eller fått en gräsfläck på dina sommarbyxor? Ingen fara, med Källans Linoljesåpa kan du enkelt ta bort fläckarna! Gnugga in såpan rikligt över hela området och utanför fläcken. Fläcken kommer först att anta en blå/grön ton (gäller rödvin), som ärjad koppar, det är ett tecken på att vinet oxiderar. Tvätta sedan som vanligt. Det går även bra att lämna över natten med såpa på men låt det då helst ligga i kallt vatten. På färgade tyger, speciellt orange, kan det ta lite längre tid att få bort rödvinsfläckar, skölj då bort den gamla såpan och lägg på ny tills fläcken är borta.


Mocka & Skinn

Låt inte en gammal mocka- eller skinnjacka gå förlorad i garderoben. En tvätt med linoljesåpa ge den nytt liv. Tvätta den försiktigt i maskin på ett ullprogram och den kan blir ren, mjuk och fin igen, men var försiktig, vissa jackfoder kan vara känsliga. Efter tvätten, ta det extra steget och ge jackan näring med Källans Skinn- & Läderbalsam för att återställa mjukheten och ge lyster.


© Källans Naturprodukter AB