.

Nyaste inläggen

Tips & Trix med Källans Linoljesåpa

Tips & Trix med Källans Linoljesåpa


ÄKTA SMÅLÄNDSK LINOLJESÅPA

Linoljesåpa är antagligen det mest miljövänliga rengöringsmedel vi har idag.
Råvarorna är förnyelsebara och ingredienserna lätt nedbrytbara. Ett bra miljöval!

Vi kokar vår linoljesåpa för hand på svensk kallpressad rå linolja och garanterar mycket hög kvalité. Den är miljövänlig, biologiskt nedbrytbar och kan användas till nästan allt. Såpan är mycket skonsam mot huden och är ett bra alternativ för allergiker och för de som inte vill använda tensidbaserade städprodukterl.

Såpan kan användas till en uppsjö saker och tillsammans med vinäger/ättika och bikarbonat är de det enda som behövs i ditt städskåp för att klara även mycket tuffa jobb.

Linoljesåpa har använts länge och men då främst främst inom byggnadsvård och det finns stor kunskap om hur den ska användas. Vi har samlat dessa tips både från våra egna erfarenheter och från användare av Källans Linoljesåpa. Vi tackar alla som har bidragit med tips och råd!


Kök & Badrum

KÖK & BADRUM

Såpspray - Blanda 1 msk Källans Linoljesåpa till ½L vatten, spraya på och torka av med våt trasa. Köksskåp, väggar, bänkskivor och bord.

Diska - 2 tsk i diskvattnet eller nåt pumpslag på diskborsten.

Rengör ugnen - Stryk på koncentrerad linoljesåpa, värm upp ugnen till ca. 100°C, stäng av, låt svalna och skura ur smutsen. 

Imskydd på badrumsspegeln - Polera in lite outspädd såpa.

Tvätta golven - 2 msk såpa till en hink skurvatten. Använd bara kallt eller svagt ljummet vatten på trägolv, beakta att linoljesåpa kan lösa upp även gammal och torkad linoljefärg. 

TVÄTTA

Tvätta i maskin - Till en vanlig tvättmaskin på 6-7 kg räcker det med ca 2-3 msk ren linoljesåpa rakt ner i tvättmedelsfacket. Ett pumpslag med dunkpumpen ger ca 2 msk. Klarar galant 30, 40, 60 och till och med 90 grader.

Vittvätt - Samma mängd såpa, tillsätt drygt 1 msk bikarbonat i tvättmedelsfacket med såpan. Kör som vanligt. Det är ingen dunderkur på gulnade lakan men kan hjälpa till att hålla tvätten vit lite längre.

Fläckborttagning - Gnid in lite såpa & kallt vatten på fläcken och låt ligga nån halvtimme, tvätta sen som vanligt.

Rödvin - Gnugga in rikligt med såpa. Fläcken kommer först att anta en blå/grön ton som ärgad koppar, då vinet oxiderar. Dagen efter kan du skölja ur såpan eller tvätta i maskin. På färgade tyger, spec. orange, kan det ta lite längre tid att få ur rödvinsfläckar, skölj bort den gamla och lägg på ny såpa då & då tills fläcken är borta. Prova först på en liten bit.

Känsliga plagg - bör för det mesta handtvättas men kan gå att köra försiktigt på 30-program med en skvätt såpa. Gäller både ull och siden.

Trasmattor - Tvätta trasmattorna i duschen eller badkaret. Blöt, häll på såpan och kliv omkring på dem, vänd dem några gånger, kliv och trampa. Skölj på samma sätt tills sköljvattnet är rent. Ta ca 1 dl såpa/ matta

Gamla skinnkläder - Har du en gammal mocka- eller skinnjacka som är flottig och fläckad? Kasta den inte, prova med att tvätta den i maskin på ullprogrammet med Källans Linoljesåpa. Resultatet kan bli en ren, mjuk och fin jacka men ta inga onödiga risker, vissa jackfoder kan vara känsliga!

TRÄDGÅRD & VÄXTER

Gödning - 1 kapsyl linoljesåpa i blomvattnet 1 ggr/vecka ger fina gröna växter.

Ohyra - Kraftigt såpvatten sprayas på blommor och buskar med ohyra. Använd 10% lösning dvs 9 delar vatten och 1 del linoljesåpa. Vid svåra angrepp kan en liten skvätt Rödsprit/T-Röd tillsättas i lösningen.

Händer - Smörj in händerna med såpa och låt torka innan du ska påta i jorden så fastnar inte smutsen lika lätt och det blir lätt att tvätta av när du kommer in.

Skura altan - Läs mer i separat inlägg Altanskurning med Linoljesåpa


BIL & HUSVAGN

Tvätta bilen och husvagnen  - Tänk på att endast tvätta själv i en tvätthall med oljeavskiljare så att inte asfalts- och gummirester rinner ut i naturen eller dagvattenbrunnar.

Tvätta insidan - Använd den vanliga såpsprayen du har i köket och en luddfri trasa. Gnid ut en liten klick av såpan på insidan av vindrutan så immar den inte. 

Gummilister - Smörj även gummilister med koncentrerad såpa.

Mekaniker - Linoljesåpan gör bil- och mc-delar otroligt rena, lite som ungnsrengöring men betydligt bättre för miljön och händer.


BYGGNADSVÅRD

Såpskurade trägolv - 2-3 dl såpa till 10 liter kallt vatten. Läs mer i separat blad Såpskura med linoljesåpa Samma metod fungerar på olika typer av trärena möbler.

Ta bort linoljefärg på en dörr - "måla" på Källans Linoljesåpa ett par omgångar, använd tunn skyddsplast eller skär upp sopsäckar & "tapetsera" fast dem i såpan så torkar den inte så fort & effekten blir bättre. Låt vara några timmar/över natten och skrapa sedan bort den upplösta färgen.

Färgborttagningsmedel - för linoljefärg: Rengöra penslar & ta bort färg från beslag och andra gamla saker som tål att ligga i linoljesåpan ett par dagar. Lägg beslagen i koncentrerad linoljesåpa och låt ligga ett eller ett par dygn, skölj av. Det fungerar även på bortglömda penslar med intorkad linoljefärg!

Penslar - Rengör använda penslar i en klick koncentrerad såpa i handen och skölj dem sedan noga i kallt vatten. Häng upp och låt torka.

Fönsterkit - Doppa kittkniven i såpan för att få en jämn och fin yta på fönsterkittet

Rostlösare - Koka upp rostiga beslag i 50% såpa och 50% vatten. Låt blandningen kallna. Alternativt lägg beslagen i koncentrerad linoljesåpa. Ta upp beslagen, borsta rent i vatten och låt torka. Kvarvarande rester borstar du bort med en snäll stål- eller mässingsborste. När du tvättat av såpan bör du snarast måla eller vaxa metallen, annars rostar det igen.

Sot - Ta bort sot och fett från lösa delar. Smörj in delarna med såpa och ställ dem i en hink eller annat kärl. Ställ en kopp med ren ammoniak på hinkens botten och lägg på ett tätt lock eller knyt en plastpåse runt. Efter några timmar, alt. 1-2 dagar beroende på hur hårt smutsen sitter, sköljs och skuras smuts och fett enkelt av. Perfekt för gamla vedspisar. Metoden användes förr av flygplansmekaniker!

Använd såpan istället för fett vid olika monteringsmoment.

ALLMÄNNA TIPS

Fasadtvätt - Såpskura med levang och en hink med ca ½ dl såpa/liter vatten, eller fyll behållaren till högtryckstvätten med Källans Linoljesåpa, skölj med rent vatten. Smuts och svartmögel rinner av. Det är betydligt effektivare och går åt en bråkdel så mycket såpa med en högtrycksspruta med såpabehållare.

Gummistövlar - Smörj in äkta gummistövlar med linoljesåpa så att gummit inte spricker. Räddar även torra gjutformar av gummi.

Gravstenar - Skura grav- och minnesstenar med såpa. Mossan försvinner och stenen blir skinande blank. Blanda nån kapsyl såpa i en hink ljummet vatten och skura rent.

Fotbad - Använd linoljesåpan i fotbad, det mjukar upp och lenar. Toppen för hårda hälar.

Smörj gångjärn som gnisslar.

Doppa fiskenäten i linoljesåplösning efter fisket så reder de ut sig lättare.

Källans Linoljesåpa är mycket effektivt till att tvätta oljiga händer med!

© Källans Naturprodukter AB